Gençlerle İletişim
- Dr. Ömer Faruk Yelkenci
- 19 Eyl 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 7 Haz 2023
Söylediklerimizi yaşamak/kendimizle çelişmemek bir başka deyişle söylediklerimizi yapmak, yaptıklarımızı söylemek gençler üzerinde kalıcı etki bırakacaktır.

Yetişkinler gençlerle, gençler de yetişkinlerle doğru iletişim kurmaya muvaffak olursa insanlar güzelleşir. En önemli nokta ise şudur: Gençlerle ilgili konuları yetişkinler daha önceden tecrübe etmiştir. Öyleyse gençlerle ilgili konularda anlayışlı olmak yetişkinlere düşer, saygılı olmak da gençlere.
Ancak dijitalin egemenliğini sarsıcı bir şekilde yaşadığımız ve kuşaklar arası çatışmayı önceki dönemlere göre çok daha çeşitli boyutlarda müşahede ettiğimiz günümüzde temel prensipler aynı kalmak üzere konu biraz farklılaşmaktadır. Bu fark da en belirgin şekilde tamamlanamayan iletişim süreçleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dijital Çağda;
Gençlere ulaşıyoruz fakat sonrasını getiremiyoruz. İletişim tamamlanmıyor, eksik kalıyor. Bu iletişim süreçlerini tamamlayabilmek için aşağıdakilerin farkında olmalıyız.
Biz eski çağdan geliyoruz, onlar ise yeni çağa doğdu.
Bilgiye geleneksel araçlarla değil (kitap, dergi vs.) aynı zamanda parmaklarının ucundaki yeni araçlarla ulaşıyorlar.
Gençler diledikleri gibi konuşmak, hiçbir kayda bağlı kalmaksızın kendilerini ifade etmek istiyorlar. Aslında bu çok iyi bir durum. Saf/temiz bir özgürlük talebinden başka bir şey değil.
Bizden kendilerini inşa etmemizi değil (buna net bir şekilde karşılar), kendilerini inşa etmelerine yardımcı olmamızı (buna da olabildiğince açıklar) istiyorlar.
Onlarla beraber olmamızı, beraber eğlenmemizi, beraber öğrenmemizi, beraber üretmemizi çok önemsiyorlar. Bunu ıskalamayalım.
Bu noktada söylediklerimizi yaşamak/kendimizle çelişmemek onlar üzerinde kalıcı bir etki bırakacaktır. Pek tabii olarak bazı temel noktalara da özellikle özen göstermek süreci sağlıklı işletmemizi sağlayacaktır.
Gençlerle iletişimde dikkat edilecek hususlar
Güvenli ve doğru bilgi vermek.
Ona saygı duyduğunu hissettirmek.
Diyaloğa açık olmak.
Onu yargılamamak.
Onlarla hemhâl (empati) olmak.
Rahatlatmak, yıkıcı eleştiriden kaçınmak.
Müşfik bir ses tonu ve vücut dili kullanmak.
Açık ve net ifadeler kullanmak.
Aktif dinlemek, anlattıklarıyla ilgilenmek ve soru sormak.
Genel iletişim prensipler, şüphesiz gençlerle iletişimde de söz konusudur. Aşağıda sıraladığımız genel prensiplerin; tüm çağlarda, tüm şartlarda ve tüm ortamlarda geçerli olduğunu söylemek mümkündür.
Genel bir tavır olarak
Açık ve basit konuşma
Güven telkin etme/Güvenilir olma
Dürüst olma
Saygı duyma
Esnek olma
Sabırlı olma
Gizliliğe önem verme/onun mahremiyetine saygı duyma
Anlayışlı olma
Aslında
İletişim çok yönlüdür. Canlı ve cansız bütün varlıklarla kurulur. İhmal edilen bir nokta olarak söylemek gerekirse çevremizdeki cansız varlıklar da bizlere bir şeyler söyler. Biz onları anlayabilirsek daha sağlık bir yaşantı çevresi oluşturmuş oluruz. Bu yönüyle de iletişim adabımuaşeretin bir parçasıdır. Yetişkinler iletişimi saydığımız yönleriyle ele alır ve gerçekleştirirse kendilerini takip edenlerce de daha kolay anlaşılır ve benimsenirler. Böylece adabımuaşeret de ihya edilmiş olur.